Reklámajándék tippek profi és alkalmi rendezvényszervezőknek

Meghívtunk egy csomó vendéget, gondoskodtunk a szállásukról, az ellátásukról és a szórakoztatásukról, és már éppen fellélegeznénk, amikor eszünkbe jut, hogy ezzel még koránt sem értünk kreatív teendőink végére: hátra van még a rendezvényhez kapcsolódó reklámajándék, ami nem más, mint… a mi is? És főleg milyen?

reklamajandek rendezvényszervezés PRAz nyilvánvaló, hogy amikor a cég szokásos, kvázi irodaszernek minősülő USB stickjeire vagy csillogós tollacskáira fenjük a fogunkat, akkor bizony rossz nyomon járunk. Ezek valóban jól mutatnak a fejléces jegyzettömbök és a logózott prezentációs jegyzetfüzetek mellett, de óvakodnék rájuk rendezvényhez kapcsolt reklámajándékként tekinteni. Nekünk most valami olyasmit kell kitalálnunk, amit soha máskor, sehol máshol nem kaphatnának meg.

Éppen ezért összegyűjtöttem néhány gondolatot arról, hogy vajon milyen kritériumoknak is kellene hogy megfeleljen az a céges reklámajándék, amelyet a rendezvényhez kapcsolódóan odaadott welcome package-be szeretnénk rejteni? (Ez utóbbinak a tartalma szintén megér egy külön cikket, de arról egy következő bejegyzésben írok inkább.)

Tehát milyen is egy, a rendezvényünk résztvevőinek szánt, jó reklámajándék?

1. Reklámajándék tipp: Lehetőség szerint nem katalógus ajándék, hanem egyedi

Igen, tudom! Vannak professzionális, reklámajándék gyártásra specializálódott cégek, akik nagyon izgalmas kütyüket tesznek számunkra elérhetővé mindenféle témában, ráadásul logózva. De gondoltunk-e már arra, hogy nagy valószínűséggel más vállalkozások is ugyanezektől szerzik be reklámajándékaikat?

Magyarországon jelenleg alig néhány (2-3) reklámajándék nagykereskedő található, akik többnyire ugyanazoktól a kínai és német beszállítóktól hozzák be ugyanabban a 2-3 minőségben elérhető termékeiket. Ők értékesítik tovább online és offline, ők terítik a magyar piacot. Sőt! Ugyanezekkel a reklámajándékokkal van tele az egész európai piac is.

Ha eljutottunk odáig, hogy az irodaházban logózott USB stickekkel szaladgálnak a kollégák, a hagyományos fémszínűre fújt reklámtollainkat Parkerre cseréltük, az irodaszerként használt műanyag tollak pedig szuper-fenntartható papír vagy szépenfogó zselés tollakká változtak, már nem volt hiábavaló a katalógus. Ha viszont ezúttal valóban egyedi, különleges, emlékezetes ajándékkal szeretnénk meglepni rendezvényünk résztvevőit, valami olyannal, amelyet érdemes lesz nekik megtartani, mi több: szívesen használják és jó szívvel gondolnak majd vissza az alkalomra, ahol szert tettek apró kincsükre, kénytelenek leszünk katalóguson kívül gondolkodni.

2. Reklámajándék tipp: Kapcsolódik a rendezvény témájához

Ennek a résznek a leírása a legnehezebb, legmegfoghatatlanabb része ennek a cikknek, azt hiszem, ezért megpróbálom inkább példákon keresztül szemléltetni.

Vegyünk egy fémmegmunkálással foglalkozó nagyvállalatot, amely partnereit, képviselőit hívta meg hétvégi rendezvényére. A rendezvény témája új dizájn portfóliójának bemutatása, és igyekezett olyan programot biztosítani a vendégek számára, amely ezt emlékezetessé teszi, egyedi, különleges, és kapcsolódik a dizájn és a fém témákhoz (erről szintén egy következő posztban).

Témához illő ajándékok lehet egy rézkarcokat készítő fiatal művész apró képei, a keret tetején vagy alján elhelyezett kis fémtáblába gravírozott saját logónkkal, vagy akár a záróvacsorán jártszó Big Band (jazz és swing jellegű zenét játszó, általában ütőhangszerek nélküli rézfúvós zenekar) zenekar egy kislemeze.

3. Reklámajándék tipp: Kapcsolódik a helyszínhez és annak turisztikai attrakcióihoz

Biztos vagyok benne, hogy a rendezvényhelyszín kiválasztása már önmagában véve is embert próbáló erőfeszítésbe került, hiszen a helyszín maga az üzenet: kifejezi a vállalatot, a vállalat imázsát, pozicionál, tematikus, jól megközelíthető és egyedi… hű, nagyon sok mindent tud a helyszín! Határozottan kár volna felejthetővé tenni azáltal, hogy nem jelenik meg az ajándékunkban.

Bazaltorgona-Somoskőn-és-a-vár

Éppen ezért érdemes az ajándék kiválasztásánál figyelembe venni a helyszín különlegességeit – pontosan azokat a szempontokat, amelyek miatt az adott helyre esett a választásunk.

Szerencsére kishazánk minden egyes régiójának és településének megvan a maga sajátossága, amelyre méltán büszke. Biztos vagyok benne, hogy mindenhol találunk egy ilyen apró dolgot, de ha csak a magyarságunkat sikerül vele kifejezni, más nyert ügyünk van!

Nem, nem akarok senkit sem arra buzdítani, hogy beruházzon valamiféle méregdrága Hungarikcumba. De ha a fenti rendezvény helyszínéül éppen  a somoskői vár és bazaltorgonák környékét választottuk, az apró rézkarcot a kiválasztott művésznőnk éppen ezekről a csodálatos természeti képződményekről is mintázhatja!

4. Reklámajándék tipp: Vagy különösen értékes, vagy rendkívül hasznos

Itt most egy picit el kell szakadnunk a fenti példától, hiszen azzal már a különlegesség kritériumát maximálisan kielégítettük: olyasmit adtunk, amelyet soha és sehol máshol nem kaphattak volna: csak nekik készült.

De nem mindig és nem minden vállalkozás engedheti meg magának, hogy egy-egy értékes műalkotás birtokosaként bocsássa útjára vendégeit. Még akkor sem, ha egy ilyen műalkotás már 5 000 Ft-ért is beszerezhető.

Ha úgy érezzük, hogy a célközönségünk – adott esetben ugyebár a résztvevők – nem értékeli olyan nagyra a művészetet, vagy egyszerűen szeretnénk inkább valamiféle praktikus üzenetet közvetíteni, érdemes lehet valamilyen jó minőségű, szép és tartós használati tárgyat ajándékoznunk. És igen, ez a három kritérium valamelyest ismét kizárja a reklámajándék kereskedőket, és gondolkodásra sarkall bennünket: vajon mire lehet szüksége egy megmunkált fémáru disztribútornak? Milyen olyan dologra, amelynek köze van a tevékenységünkhöz és a helyszínhez, és amúgy még valamelyest egyedi is? 😮

Egy pillanatra kifogott rajtam ez a kérdés, ezért ezen a ponton felálltam a számítógépem mellől, és elindultam a konyha és egy pohár víz felé, és ekkor támadott rám az első hibás gondolat: evőeszköz! Aztán rájöttem, hogy abból már biztos, hogy van neki, ha akart ilyet, és egyébként sem vagyok róla meggyőződve, hogy helyes dolog beszivárognunk céges cuccainkkal mások otthonába, és amúgy is: kisebb vagyon volna mindenkit egy egész gravírozott készlettel ellátni, ha pedig csak kávéskanalat vagy svájci bicskát adnánk, esetleg fém termoszbögrét, máris visszaérkeztünk a katalógusajándékok sablonvilágába. Lehet amúgy jellegtelen, ámde hasznos cuccokat osztogatni, de ha egy mód van rá, akkor próbáljunk meg először – amúgy, megalkuvás nélkül – imázsépítő, elegáns, egyedi, ötletes és hasznos ajándékot adni.

Felmerült bennem a fentiek után fém telefontartó, majd gondoltam csikung golyókra, kishangszórókra és ládikára, eljutottam egészen a vaskazettáig meg a fém diplomata táskáig… borzalmas csalódást okoztam magamnak ezekkel az ötletekkel! És amikor már majdnem feladtam, akkor ugrott be: miért ne lehetne hölgyeknek hematit ékszer (a hematit egy vastartalmú ásvány), uraknak pedig valamiféle érc kőzetből készült ceruzatartó az ajándék? Akár bazaltorgona formájú is lehet… miért is ne?

És a Google segítségével szerencsére viszonylag gyorsan rá is találtam néhány különlegesen dizájnos darabra, elérhető áron.

4. Reklámajándék tipp: Vagy teljesen univerzális vagy teljesen egyedi

Már majdnem teljesen minden szempontot kimerítettünk, éppen csak az első, és talán legfontosabb döntésről nem beszéltünk: olyan teljesen egyedi ajándékot szeretnénk-e adni, ami magában hordozza a nem tetszés lehetőségét, vagy inkább univerzális, mindenkihez passzoló, praktikus dolgokban gondolkodunk?

Én a magam részéről az esztétikus egyediség híve vagyok: olyasmi válasszunk, ami éppen olyan megismételhetetlen, mint egy jól sikerült rendezvény, vagy a vendég maga, ám figyeljünk arra, hogy az általunk választott ajándék valódi esztétikai értéket képviseljen, így kevésbé áll fenn annak a kockázata, hogy nem fog tetszeni. Általában véve elmondható, hogy a természetes, nem túl absztrakt, elegáns dolgokat szeretik az emberek.

Ha azonban egy több száz fős tömegrendezvényre készülünk, ahol kevéssé van lehetőségünk egyénként tekinteni a vendégeinkre, és még kevésbé valószínű, hogy fel tudunk hajtani mindenféle már-már műalkotásnak minősülő egyedi cuccot ilyen mennyiségben, akkor – a fenti vállalat példájánál maradva – maradjunk a fémből készült termoszbögrénél és a gravírozott svájci bicskánál! De itt is figyeljünk a minőségre, és lehetőség szerint olyan termékekkel ajándékozzuk meg vendégeinket, amelyet mi magunk is jó szívvel választanánk!

***

Hasznosnak találta ezt a cikket?

Ide kattintva a Facebook-on is követheti a Contexture bejegyzéseit!