Amikor pénz fogy az árukészlet helyett…

Gyakori AdWords hiba még a legprofibb keresőmarketing szakemberekkel dolgozók esetében is, hogy pillanatok alatt elfogy a rendelkezésre álló, általában az adott kisvállalkozó számára jelentős hirdetési keret, mégsem történik vásárlás a weboldalon. Egy valamirevaló szolgáltató ugyan rendszeresen javítja, folyamatosan figyelemmel kíséri kampányait, ám sok esetben a végeredmény még így is elmarad.seo tippek ingyen

Az ügyfél ezt viszonylag hamar megérzi, és megkérdezi a szolgáltatóját, hogy vajon mi lehet ennek az oka? Jogosan teszi, hiszen a kulcsszavak versenye az online média kommunikáció fejlődésével és a kommunikációs stratégiák egyre szélesebb körű megismerésével élesedik. A hirdetési költségek egyre magasabbak, ám a potenciális fogyasztók és a felhasználható médiafelületek száma nem nő ugyanezzel a sebességgel. Ilyen körülmények között már nem engedhetjük meg magunknak, hogy a keresőmarketing tevékenységünk hibás legyen.

Összegyűjtöttem 3 gyakori hibát, amelyet a profik követnek el, és amelyeket ügyfélként ellenőriznünk és megfontolnunk érdemes, ha úgy látjuk, hogy a kampányok nem hozzák az elvárt eredményeket.

1. Irreleváns vagy nem elég specifikus kulcsszavak

Gyakran találkozom azzal a hibával, hogy a profi keresőmarketinges szakember nem ismeri kellőképpen az ügyfél vállalkozásának profilját és a célcsoport viselkedését, hanem kizárólag a Google ajánlásai szerint választja meg a kulcsszavakat. Ennek következménye, hogy az ügyfél jelentős összegeket költ el olyan kattintásokra, amelyekből szinte egyáltalán nincs eladás.

Például ha valaki vágott virágot árul webshopon keresztül, akkor számára a “vágott kristály virágtartó”, a “virág erkélyre” illetve a “cserepes virág ára” a Google AdWords ajánlásai szerint releváns kulcsszavak lesznek, hiszen nagyon hasonlóak azokhoz a keresőszavakhoz és kifejezésekhez, amelyeket a virágbolt célcsoportja használ, ám az ezekre keresők nem vágott virágot szeretnének vásárolni, még csak nem is annak helyettesítő termékét, ezért nem fognak értékesítési konverziót generálni, csak költséget.

2. Nem fenntartható hirdetési stratégia

gyakori adwords hibák ingyenes szolgáltatások hirdetéseSok hirdető választja azt a hosszú távon nem fenntartható, hibás hirdetési stratégiát, hogy hirdetéseit ingyenes szolgáltatásokra és cikkekre, tippekre építi fel. Tehát nem értékesítést, hanem elköteleződést támogató tartalomra.

Az ilyesmire valóban sokan keresnek, és az ingyenes megoldás valóban becsalogatja a vásárlókat, és egy-egy ilyen becsalogató kampány valóban támogathatja márka ismertségét, a fogyasztói hűséget. Újra és újra érdemes ilyen időszakos kampányokat indítanunk, hiszen követőket generálhatunk vele, akik idővel talán vevők lesznek, vagy ajánlanak bennünket hasonló terméket kereső ismerőseiknek. Azt azonban tudnunk kell, hogy az elköteleződéshez rendszeresen frissülő, a látogatók, érdeklődők számára értékes tartalom is kell. Ha ilyet nem tudunk nyújtani látogatóink számára, akkor inkább kerüljük a követők toborzását céltó kampányok használatát.

Az ilyen kampányok sajátossága a meglehetősen alacson CPC (kattintásonkénti költség), így akár hosszú távon is elbujkálhatnak hirdetési kiadásaink között, a szakember pedig örül a sok jó kattintásnak. Ha azonban megnézzük a költség/konverzió mutatószámot, akkor az ingyenes szolgáltatásokra és tippekre épülő kampányok esetében sokkal többet fizetünk egy eladásért, mint amennyit ér számunkra. Ez azt jelenti, hogy ha az értékesítési célokat szolgáló, folyamatosan futó kampányainkat ezekre az ingyenes szolgáltatásokat ígérő oldalainkra irányítjuk, jelentős összegeket fogunk kifizetni olyan látogatókért, akiknek nem a termékeinket megvásárolni érkeznek, pusztán információt keresnek, és egyáltalán nem generálunk vele eladásokat.

Általában az a jó hirdetési stratégia, ahol a reklámköltség nem haladja meg az értékesítési árbevétel 10%-át. Tehát, a fent említett példánál maradva, ha az általunk kínált 3 db-os zoknicsomag ára 1800 Ft, akkor a kampányunkat úgy kell kialakítani, hogy az egy eladásra jutó hirdetési költség (AdWords kampány esetén költség/konverzió) hosszú távon átlagosan 180 Ft-nál alacsonyabb legyen!

3. Túl magas licitek

magas licitVannak, akik azzal szeretnék rövid úton lerázni a kulcsszavakért tolongó versenytársakat, hogy egyetlen hirtelen és jelentős emeléssel szükségtelenül magas licitet állítanak be egy adott kulcsszóhoz. Kétélű fegyver ez, alapvető célja, hogy időt- és munkát spóroljon meg vele a liciteket kezelő személy, ám a rossz hírem az, hogy a kimenetele kétesélyes: vagy kilép a versenytárs, vagy követ. Elképzelhető, hogy a versenytársak kiiktatása helyett csak a kulcsszavak licitjének gyorsabb emelkedését generáljuk vele, azt viszont senki sem szeretné, ugye?

Ha AdWords fiókunkban azt látjuk, hogy egy-egy kulcsszónál a licit értéke kiemelkedően magas a többihez képest, ám nem generál a többinél jelentősebb forgalmat, érdemes átgondolni, hogy valóban ezt a stratégiát szeretnénk-e követni.

Sok esetben elmondható, hogy a józan paraszti ész győz a tapasztalt szakember korlátoltsága felett, ezért akár van eredmény, akár nincs, ne féljünk laikusként időnként ellenőrizni jól megfizetett keresőmarketing szakembereinket!